Pictură cu vopsele acrilice pentru începători - Fetiță cu pisică pe leagăn

Pictura cu vopsele acrilice este un proces foarte versatil, permisiv și plăcut. Culorile acrilice se aplică și se curăță ușor de pe instrumentele de pictură, se usucă rapid și costul este unul mediu, potrivit pentru studiu. Datorită acestor aspecte, acrilicele sunt recomandate atât începătorilor, cât și profesioniștilor. 

Dacă vine vorba de tehnicile picturii cu acrilic, totul depinde de artist. Acrilicele permit folosirea tehnicilor vopselei de ulei sau acuarelei. Vopseaua acrilică poate fi aplicată pe suprafața de lucru cu pensula, cuțitul de pictură, burete sau chiar cu degetele. 

Vopseaua acrilică se poate aplica pe orice material curat: vezi aici cum se aplică pe diferitele suprafețe testate și cum să alegi marca potrivită pentru tine. O marcă recomandată pentru exersarea picturii este Artix

Acrilicul are în compoziție pigmenți și rășină polimerică, dar totuși nu este nevoie de un solvent special pentru curățare, ci doar de apă și săpun.

Vopseaua acrilică are un timp de uscare foarte scurt, pentru un strat subțire între 2-3 minute. Un strat mai gros necesită un timp de uscare total de aproximativ 10-20 minute. Pentru a fi sigur că lucrarea este complet uscată, cel mai bine se lasă la uscat câteva ore înainte de lăcuire sau înrămare. 

kit pictura artix

Instrumente necesare pentru pictura cu acrilic:

  • suprafața de lucru (carton, pânză de bumbac, carton pânzat etc.);
  • vopsele acrilice în culorile dorite;
  • pensule cu diferite forme și dimensiuni;
  • paletă de pictură;
  • pahar de pictură;
  • creion grafit pentru schițare;
  • șervețel.


Cu ce începi procesul de pictură în acrilic?

Primul pas este așezarea vopselelor pe paleta de pictură. Alege o paletă albă de plastic sau o suprafață de sticlă. Vopseaua este absorbită de paleta de lemn, uscându-se mai rapid și curățându-se mai greu. Acrilicele se usucă rapid, așa că pentru a nu le irosi, scoate din tub cantități mici de vopsea atunci când ai nevoie.  

Vopselele acrilice se amestecă foarte bine între ele, formând nuanțe si tonuri noi, ideale pentru dorințele artistului. De exemplu, adaugă puțin negru în albastru pentru a obține un albastru mai închis; adaugă alb în albastru pentru a obține o nuanță de albastru deschis; amestecă albastru cu roșu pentru a obține mov.

Schițează cu un creion pe suprafața de lucru principalele elemente de pictură pentru a ști unde trebuie așezate culorile. 

Pictează întâi fundalul și suprafețele mari, iar mai apoi focusează-te pe detalii. Folosește pensule de dimensiuni potrivite pentru eficiență. 

Începe să pictezi cu nuanțele cele mai deschise, din mișcări largi de pensulă acolo unde ai de acoperit suprafețe mari (precum cerul). Ai un timp scurt în care vopseaua este încă umedă pe suprafață și poți amesteca direct pe suportul de lucru culorile. Ia pe pensulă o nuanță mai închisă față de prima aplicată pentru a crea efecte de adâncime. 

Pensula acumulează vopsea și își pierde forma. Clătește-o în paharul de pictură cu apă pentru o aplicare curată pe suprafața de lucru. Elimină apoi excesul de apă prin tamponarea pensulei pe un șervețel. 

Acrilicul are o consistență destul de groasă, astfel încât se poate dilua cu apă. Ia vopsea pe pensula umedă, dar nu îmbibată în apă, iar aceasta va deveni mai lichidă. 

Uscându-se rapid, poți reveni în locuri deja pictate cu alte nuanțe ale culorii folosite, fără a le amesteca. Ori, poți schița cu un creion peste vopseaua uscată. 


Vrei să încerci și tu să pictezi? Urmărește tutorialul și vezi care sunt pașii de urmat pentru un apus de soare!

Ce materiale sunt folosite în video? 


Opera creată: Fetița cu pisică pe leagăn
Artist: Eliza


Simte-te liber să ne arăți ce ai creat și să ne spui care sunt instrumentele tale preferate de pictură!

Comentarii

Articole similare