Cauți o activitate plăcută și creativă? Începe să pictezi! Dar te invităm înainte, să afli câteva aspecte despre pictura acrilică:
Ce este vopseaua acrilică?
Vopseaua acrilică are la bază rășină acrilică, pigmenți, apă și alte elemente ce o face aplicabilă și, în mare parte (în funcție de marca folosită), rezistentă pe orice suprafață curată sau, opțional, grunduită.
Acrilicul are un timp de uscare, pentru un strat subțire, foarte scurt (2-3 minute). Pentru un strat mai gros este necesar un timp de uscare total de aproximativ 10-20 minute. Pentru a ști că lucrarea este complet uscată, se recomandă a se lăsa la uscat câteva ore înainte de lăcuire, înrămare sau folosire.
Pensulele și restul instrumentelor de pictură trebuie spălate imediat după folosire. În acest caz nu este nevoie de un solvent special pentru curățare, ci doar de apă și săpun.
Mai multe detalii despre vopseaua acrilică, materialele pe care se aplică și despre diferențele dintre mărci poți afla aici.
Care sunt instrumentele de care ai nevoie pentru a picta un tablou?
- suport de lucru (carton pentru pictură, carton pânzat, pânză de bumbac/ pânză pe șasiu);
- culori acrilice;
- pensule cu diferite forme și dimensiuni;
- paletă și pahar de pictură;
- creion grafit pentru schițare;
- șervețele.
Care sunt pașii unei picturi acrilice?
Alege un model pe care vrei să îl realizezi, cum ar fi un peisaj, un portret sau orice dorești. În funcție de această alegere, pregătește culori acrilice potrivite lucrării. Pentru studiu sunt recomandate vopselele acrilice Artix: au o textură cremoasă și satinată, un preț redus și o acoperire bună.
Pentru a nu irosi vopsea acrilică, aplică pe paleta de pictură cantități reduse. Alege o paletă albă din plastic sau o suprafață de sticlă; elementele lichide din vopsea fiind absorbite de paleta de lemn provoacă uscarea accelerată.
Dacă nu ai nuanța sau tonul de culoare dorit, poți amesteca între ele culorile acrilice. Dacă vrei să creezi un ton mai închis de albastru, adaugă negru; dacă vrei să creezi un ton mai deschis de galben, adaugă alb. Creează verde prin combinarea culorilor galben și albastru, iar combinațiile continuă la nesfârșit.
Înainte de a picta, poți schița elementele principale ale lucrării cu un creion grafit (negru) cu o mina moale (tărie B), pentru a nu fi greu de acoperit cu vopsea.
Începe prin aplicarea culorilor cele mai deschise, ajungând până la final la cele mai închise. Dacă ești începător, este mai ușor să îți imaginezi că realizezi o pictură pe numere creată chiar de tine. Astfel vei avea o idee generală despre unde merge fiecare culoare.
Alege pensule late pentru un fundal uniform și pensule subțiri pentru detalii. Adaugă apă într-un pahar de pictură și curăță pensula frecvent pentru a nu acumula prea multă vopsea. Tamponează pensula pe un șervețel după ce o clătești sau poți schimba consistența vopselei prin păstrarea unei cantități mici de apă pe pensulă.
Uscarea rapidă a vopselelor acrilice permite aplicarea unui nou strat pentru crearea efectelor de profunzime, cât și schițarea cu creionul peste vopsea.
Ți-am făcut poftă de pictat? Urmărește tutorialul și vezi care sunt pașii de urmat pentru un tablou cu apus de soare!
Ce materiale sunt folosite în video?
- Suport de pictură: coală A4 din bloc de desen;
- Vopsele acrilice Artix 35ml: negru PP639-24, alb de titan PP639-01, galben lămâie PP639-02, albastru ceruleum PP639-17, violet PP639-13, galben portocaliu PP639-06, verde deschis PP639-19, roșu vermilion PP639-09;
- Pensulă pentru fundal: nr. 10 Artix;
- Pensule pentru detalii: nr. 3 si nr. 7 Artix;
- Schițare: creion grafit cu mină moale, tăria B - Toison D'Or de la Koh-I-Noor;
- Paletă de pictură, albă, din plastic;
- Pahar de pictură.
Comentarii