Cum se face un tablou cu tehnica Pouring?

Ce este Pouring?

Tehnica Pouring este arta turnării vopselei acrilice fluide pe o suprafață. Este cunoscută și sub numele de artă fluidă (fluid art), pictură fluidă (fluid painting) sau artă lichidă (liquid art).

Arta fluidă este o tehnică fascinantă, abstractă și atrăgătoare, atât pentru copii, cât și pentru adulți, fie ei începători sau profesioniști în domeniul picturii. 

La ce să te aștepți? Tabloul realizat va fi mereu unul unic, chiar dacă se folosesc aceleași culori și aceeași tehnică. Originalitatea rezultatului final este prima calitate pe care o oferă pouringul. Care sunt materialele utile pentru tehnica Pouring?Primul element este baza: carton pânzat, pânză pe șasiu, placaj, mdf, lemn sau chiar și obiecte tridimensionale, precum o vază, un ghiveci, o farfurie de ceramică sau altele. 

Pentru a lucra cât de curat posibil, fiind o tehnică ce necesită pregătirea spațiului, vei avea nevoie de o protecție pentru masă, unde se va scurge excesul de vopsea: o tavă, un carton, o folie de staniol/ plastic. Protecția trebuie aleasă în funcție de mărimea suportului de lucru, astfel încât să fie mai mare decât acesta. 


Principalul element al tehnicii de pictură pouring este vopseaua acrilică fluidă. 


Există 2 variante pentru vopsea:

  • Acrilic efect pouring - vopsea special produsă pentru această tehnică, ce nu necesită prelucrare, ci poate fi folosită direct din sticluță
  • Vopsea acrilică colorată amestecată cu mediu efect pouring pentru acrilic sau floetrol  


Pentru a crea culorile dorite, prin amestecare cu mediu/ floetrol, ai nevoie de recipiente micuțe (pahar de plastic) în care să mixezi amestecul cu bețișoare de lemn. 

Ți-ar putea prinde bine un cuțit de pictură pentru a putea modela vopseaua, a acoperi spații mici goale, a uniformiza sau a crea efecte de fuzionare a vopselei. 

Efectele speciale de picături cu aspect de țesut celular se creează cu uleiul silicon pentru acrilic.


Care este diferența dintre mediu și floetrol?

Floetrolul este ideal pentru tehnica pouring. Ajută la fluidizarea culorilor acrilice fără a le modifica intensitatea sau aspectul după uscare.

Floetrolul încetinește timpul de uscare al culorilor, acționează precum un diluant, dar și ca liant. 

Are în compoziția sa ulei, ceea ce înseamnă că în tehnica pouring cu floetrol nu mai este nevoie de adăugarea uleiului siliconic pentru obținerea efectului de fagure sau țesut celular.

Proporția de amestecare floetrol - culoare acrilică este de 0,5-1:1. Dar, aceasta variază în funcție de fluiditatea acrilicului, de metoda de lucru aleasă și de preferințe.

 

Mediumul efect pouring pentru acrilic este un aditiv care diluează vopselele acrilice fără să influențeze intensitatea culorii sau capacitatea de acoperire.

Cantitatea de medium raportată la vopsea diferă în funcție de vâscozitatea vopselei acrilice și de efectele dorite. În medie, se amestecă în proporție de 1:4 (mediu:vopsea).

Vopseaua efect pouring obținută devine fluidă și poate fi ușor dirijată prin înclinare pe pânză, lemn sau alte suprafete.

Amestecat cu vopsele acrilice mediul are rol în fluidizarea, suprapunerea și fuzionarea culorilor pentru a crea efectul marmorat.

Pentru a obține efectul de fagure sau țesut celular se folosește uleiului siliconic.

Deși este un lichid alb, poate fi folosit și pentru vernisare. După uscare devine complet transparent, flexibil, lucios și insolubil în apă.


Cum se pregătește vopseaua pentru tehnica Pouring?

Vrei să îți creezi culorile dorite? Folosește culori acrilice pentru pictură și amestecă-le cu mediu sau floetrol pentru pouring! 

Instrucțiuni pentru amestecarea vopselei acrilice cu mediu/ floetrol:

  1. Combină într-un recipient vopsea acrilică obișnuită cu mediu/ floetrol.  Proporțiile diferă în funcție de pigmentul si consistența vopselei acrilice, de fluiditatea mediului sau a floetrolului și de consistența pe care dorești să o obții. Amestecă foarte bine până se combină cele două elemente. 
  2. Adaugă 2-3 picături de ulei siliconic (pentru o cantitate de 50 ml vopsea) și amestecă ușor.


Nu vrei să te complici? Găsești culori deja mixate, gata de turnat!

Alege acrilic efect pouring într-o gamă de culori variate: alb, albastru marin, argintiu, auriu, roz coral, galben, negru, roșu, roz, turcoaz, verde, violet.  4 exemple clasice de tablou cu tehnica Pouring

   1. Pouring prin turnarea culorilor 


Toarnă vopselele direct din recipient alegând culorile în ordinea dorită. 


Dacă vrei să pui vopseaua cu mai multă grijă, în locuri specifice, folosește o pipetă.


Poți suprapune culorile sau le poți turna în locuri diferite.


Poți turna întâi vopseaua efect pouring albă, astfel încât culorile să se împrăștie cu mai multă ușurință.    2. Pouring prin turnarea dintr-un singur pahar

După ce te-ai hotărât care sunt culorile pe care vrei să le folosești, pune-le pe toate într-un pahar, dar NU le amesteca! 

Toarnă apoi conținutul paharului pe lucrare. Poți turna pur și simplu, poți folosi mișcări circulare sau înainte-înapoi. 


   3. Pouring cu pahar întors

Pune toate culorile dorite într-un pahar, dar NU le amesteca! 

Răstoarnă și lipește brusc paharul cu gura în jos pe pânză. Apoi ridică încet paharul pentru a permite vopselei să se întindă pe pânză.


   4. Pouring cu ață/ lanț/ șirag mărgele

Întinde o vopsea efect pouring drept bază pe lucrare.

Îmbibă o ață, un lanț sau un șirag de mărgele într-o vopsea efect pouring contrastantă. 

Poziționează ața în forma dorită și trage-o pentru a lăsa în urmă o dâră de culoare. 
Sfaturi și secrete
1. Alegerea culorilor

Un aspect important de știut înainte de a începe tehnica pouring este alegerea culorilor. 

Este recomandată folosirea culorilor analoage, ce se află în vecinătate pe roata culorilor. Astfel, în cazul în care se vor amesteca pe suportul de lucru nu va rezulta o culoare maronie neplăcută.

2. Turnarea culorilor cu pipete

Folosește pipete pentru a așeza culorile acolo unde vrei. Această tehnică se potrivește pentru suprafețe reduse, unde vrei să ajuți vopseaua să formeze un model cât mai abstract, dar totuși controlat. 


3. Uleiul siliconat poate fi turnat:

  • și amestecat în vopseaua pentru pouring înainte de turnarea pe suportul de lucru. 

Nu amesteca prea mult, altfel nu va mai avea același efect. 

La o cantitate de 50 ml de vopsea pouring se adaugă 2-3 picături de ulei siliconic.


SAU


  • direct pe vopseaua pusă pe suport în cantitatea dorită, imediat după turnare

Uleiul va crea bule mici, asemănătore cu cele ale unui țesut celular, în momentul turnării pe suport.

Efectul creat de ulei poate fi sporit cu o torță de bucătărie.

Se vor obține astfel „picături“ mai mari, ca în imaginea alăturată, ce nu pot fi controlate. Aici stă magia tehnicii pouring!


4. Uscător de păr/ aparat de suflat aer cald

Pentru a conduce vopseaua în forme abstracte este posibilă direcționarea acesteia cu un uscător de păr sau cu un aparat de suflat aer cald. 

Nu ține uscătorul/ aparatul prea mult într-un loc și nici prea aproape, altfel vopseaua va începe să se usuce și va forma o pojghiță. 


5. Uscarea 

Partea de final, uscarea, este una foarte importantă în procesul tehnicii pouring. 

Pe parcursul uscării, vopseaua se va scurge. Astfel, suportul trebuie înălțat pentru a permite separarea vopselei în plus de lucrare. 

Pentru asta poți folosi pahare de plastic sau alte recipiente mai mici decât lucrarea. 

În funcție de vopseaua acrilică folosită, aspectul final al vopselei efect pouring va fi mat sau lucios. Protejează și finalizează lucrarea cu lacul dorit.  


6. Reutilizează o pânză pictată deja, dar care nu îți mai place

Ai acasă un tablou care nu te mai inspiră sau de care te-ai plictisit? 

Iată cum îl poți reutiliza:

Aplică un strat de grund pentru a uniformiza pânza, apoi îl poți folosi ca bază pentru pouring!


___________________________________

Poze: (https://unsplash.com/license)

Banner Photo by FLY:D on Unsplash

Comentarii

Articole similare