Ce poți face cu un marker cu vopsea albă?

     Vrei să notezi denumirea conținutului unei cutii, al unui borcan sau al altui recipient direct pe suprafața acestuia? În acest caz poți folosi un marker alb permanent! Poate însă te întrebi ce altceva mai poți face cu el dacă îl ai în casă?

     Un marker cu vopsea poate fi un obiect de care nu știai că ai nevoie în casă, atunci când vrei să îți păstrezi lucrurile organizate și să le găsești rapid. Un marker cu vopsea albă este potrivit pentru scrierea pe suprafețe transparente sau de culoare închisă. 


Pe ce suprafețe poți folosi un marker alb permanent? 

     Fiind un marker cu vopsea, cu un conținut de solvent ce îl face permanent, dar și alte ingrediente pentru consistență și intensitate, suprafețele pe care prezintă cea mai bună performanță sunt cele neporoase: sticlă, plastic, metal. Pe acestea markerul are o acoperire bună, este permanent (rezista la apă sau zgârieturi), intensitatea vopselei nu scade după aplicare și uscarea este rapidă (câteva secunde de la aplicare, dar imediat după scriere se întinde ușor dacă e atins cu mâna). 

     Performanța markerului cu vopsea albă este alta pe suprafețele poroase (hârtie, carton, lemn, placaj, ceramică neglazurată și altele). Cu cât consistența markerului este mai apoasă, cu atât își va pierde din calitate pe o suprafață poroasă, fiind absorbit.


Ce conține un marker cu vopsea?

  • solvent purtător principal - creează un strat permanent la contact cu aerul;
  • gliceridă;
  • pirolidonă;
  • rășină; 
  • colorant.


Poți crea artă cu un marker permanent alb?

     Ai chef de schițat și un marker cu vopsea albă? Îți recomand să alegi o suprafață de lucru neporoasă: cum ar fi un ghiveci de ceramică glazurat, o cană, un pahar, o bucată de sticlă, o suprafață de plastic. O să simți calitățile markerului alb la contactul cu acestea. 

     Dacă vrei să experimentezi, așa cum am făcut și eu, adică să te joci cu transparența dată markerului de o suprafață poroasă , atunci iată la ce să te aștepți:

  • acoperire minimă din cauza absorbției vopselei de carton;
  • aplicare în același loc de 2 sau mai multe ori pentru intensitate mai mare a vopselei;
  • aspect separat al pigmentului. 

     Poți folosi, așa cum am folosit eu, un marker cu vopsea albă și vârf de 3 mm pentru linii de contur, groase. Vârful este rigid și se poate folosi înclinat (în poziție de scris) sau în poziție de 90° față de suprafața de scriere (pentru realizarea de puncte/ buline). Nu permite a fi modelabil după preferințele utilizatorului.


     Totuși, pentru artă este mai util și comod un vârf cu formă de pensulă, mai elastic, din care poți controla grosimea liniei trasate. 

     Pentru adăugarea de detalii poți folosi un marker cu vopsea albă și vârf de 0,7 mm, mult mai subțire. 


Ce marker alb permanent îți recomand?

   Pentru performanțe bune în utilizarea prin casă, pentru inscripționarea pe cutii și pe alte obiecte de depozitare, un raport calitate-preț bun îl are markerul cu vopsea albă și vârf de 3 mm de la marca MP. Acesta este rezistent la apă, la uzură, și are o acoperire foarte bună pe sticlă, plastic și metal, dar, ca orice marker pe bază de solvent, are un miros puternic. 

     Înainte de utilizare urmează pașii ilustrați pe ambalaj pentru ca vopseaua sa ajungă în vârful markerului:

  1. Agită pentru 10 secunde conținutul markerului;
  2. Ține markerul vertical, cu vârful în sus și apasă cu degetul pe vârf; fără frică, nu te vei murdări;
  3. Întoarce markerul vertical, cu vârful în jos, la 90° față de hârtie și apasă cu grijă vârful pe aceasta, în mod repetat, timp de 10 secunde;
  4. Continuă până vopseaua a acoperit în întregime vârful markerului.

     

     Pentru performanțe ideale în schițare și alte tehnici artistice, îți recomand markerele Posca cu vârfuri mai subțiri sau mai groase, cu formă de pensulă, rigide sau teșite. Un marker Posca se încadrează la o gamă superioară și vine cu prețuri pe măsura calității.

Comentarii

Articole similare