Vrei să transformi pictatul într-un nou hobby, dar nu știi de unde și cu ce să începi? Continuă să citești și vei afla care sunt produsele de care ai nevoie și ce trebuie să știi despre pictura cu vopsele acrilice!
Ce este vopseaua acrilică?
Vopseaua acrilică este compusă din pigmenți, rășină polimerică și alte ingrediente. Datorită acestora poate fi aplicată pe orice suprafață curată și, pentru performanțe maxime, pe o suprafață grunduită.
Vopseaua acrilică are un timp de uscare foarte rapid pentru un strat subțire (2-3 minute), iar pentru un strat mai gros are un timp de uscare total de aproximativ 10-20 minute.
Vrei să afli mai multe detalii și secrete despre culorile acrilice? Citește articolul Analiză comparativă a culorilor acrilice.
Ce este vopseaua acrilică Artix?
Artix este o marcă de vopsele acrilice recomandate pentru pictura de studiu și pentru meșterit (hobby). Culorile acrilice Artix pot fi folosite de către pictorii începători, având un raport calitate-preț potrivit pentru deprinderea cunoștințelor despre pictură.
Vopseaua Artix are aspect satinat, pigmenți de calitate, o acoperire bună, o consistență groasă și cremoasă. Având aceste calități, vopseaua permite crearea de texturi pe suprafața de lucru. Se poate aplica cu pensula, lăsând în urmă liniile periilor acesteia. Este un lucru util pentru aplicarea pe suprafețe mici, unde vopseaua aplicată în relief oferă efecte speciale picturii.
Însă, pentru aplicarea pe suprafețe mari, unde se dorește un strat uniform, este recomandată utilizarea unui burete de pictură și a unei mișcări repetate de tamponare. În acest caz este posibil să fie necesare 2 - 3 straturi pentru o acoperire satisfăcătoare, mai ales pe suprafețe precum: lemn, pastă de modelaj, lut, ipsos, metal, ceramică, plastic și sticlă.
Pe majoritatea suprafețelor testate, pe care am aplicat acrilicul Artix, acoperirea este una medie: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, textil, placaj, lemn, polistiren. De asemenea, aceste culori acrilice pot fi aplicate pe pereți și textile, dar rezistența lor în timp nu este garantată precum cea a vopselelor destinate acelor suprafețe.
Ce trebuie să faci înainte să pictezi cu Artix?
Acrilicul aderă pe aproape orice suprafață, dar pentru a reduce riscul exfolierii de pe o suprafață lucioasă, este recomandată grunduirea acesteia înainte de aplicare. În plus, înainte de aplicare, suprafața trebuie să fie curățată de praf, grăsime sau alte impurități ce ar putea afecta procesul vopsirii.
Ce tehnici se pot realiza folosind vopsea acrilică de pictură Artix?
Compusă dintr-o emulsie de polimer acrilic, vopseaua este perfectă pentru producerea de tonuri reale și consistente la vopsire. Poate fi aplicată strat peste strat, dar și amestecată pentru a produce o varietate nelimitată de nuanțe.
Vopseaua Artix poate fi folosită și ca un imitator al vopselei de ulei, fiind mai permisivă la aplicare și având un preț mai redus. De exemplu, tehnica impasto se realizează prin aplicarea vopselei de ulei cu ajutorul cuțitelor de pictură, ceea ce se poate realiza și cu un acrilic gros. Tehnica nu este compatibilă cu orice acrilic, vopseaua de ulei având o consistență mult mai groasă decât majoritatea acestora.
Pe de altă parte, fiind foarte maleabile, culorile acrilice se pot subția cu puțină apă pentru a obține un efect de acuarelă. Procesul de diluare este ireversibil, nemaiputând transforma vopseaua uscată în vopsea bună de aplicat din nou.
Poate fi folosită și în dactilopictură, tehnică folosită pentru copii și nu numai, lăsând amprentele degetelor pe suprafața de lucru.
În cât timp se usucă vopseaua acrilică Artix?
Clatirea pensulei într-un pahar de pictură este necesară frecvent pe parcursul picturii. După fiecare utilizare, paharul, pensulele și paleta de pictură trebuie curățate cu apă și săpun.
Recipientul, tubul, este unul practic, ce permite scoaterea cantității necesare, fără a risipi vopsea din cauza uscării pe paletă. Este recomandată folosirea unei palete din plastic, paleta de pictură din lemn absorbind umezeala acrilicului și uscându-l mai rapid.
Având o consistență mai groasă, vopseaua Artix are un timp de uscare total, pentru un strat subțire, de 5-10 minute. Pe suprafața de lucru se poate lucra combinând culori, cât sunt încă umede, pentru a forma un gradient direct. Pe paleta de pictură se pot amesteca nuanțele și tonurile dorite.
După uscarea totală (peste câteva ore de la finisare), lucrarea se poate proteja cu un lac final, astfel încât acrilicul Artix să devină complet rezistent la apă, uzură, lumină sau alți factori.
Ce culori și aspecte finale oferă Artix?
Gama de bază Artix este formată din vopsele acrilice cu aspect final satinat. Sunt disponibile vopsele acrilice pastel, metalizate și neon. Acestea pot fi găsite în format de 35ml, 75ml și 200ml, la bucată și la set de culori acrilice.
Ce înseamnă „vopsea acrilică pentru pictură de studiu“?
De regulă, pasionații de pictură sau pictorii profesioniști au încercat mai multe branduri de vopsele acrilice până să folosească produsul care să le ofere cele mai mari performanțe și plăceri. Fiecare artist își formează propriul stil și ajunge să aibă propriile preferințe. Astfel, câteva criterii generale pe care le are în vedere un pictor profesionist sau un pasionat atunci când alege să picteze cu vopsea acrilică sunt:
- găsirea culorilor primare (roșu, galben, albastru) pentru a putea obține nuanțe și tonuri autentice;
- elasticitatea (pentru a nu crăpa după uscare);
- acoperirea bună;
- culoarea intensă;
- consistența cremoasă, nu apoasă;
- păstrarea câtuși de puțin a texturii din momentul aplicării (unele vopsele se aplatizează după uscare, chiar dacă sunt aplicate în strat gros).
Astfel, ca un pictor începător să își poată forma preferințele, pretențiile și un stil personalizat, este necesar să încerce mai multe mărci de vopsea acrilică. Un prim criteriu pe care clientul îl observă este prețul.
De regulă, în domeniul picturii, prețul crește odată cu calitatea. Dar, după cum am menționat, fiecare artist are preferințele sale. De exemplu, un pictor poate aprecia foarte mult vopselele cu transparență ridicată, folosind o tehnică specială. În același timp, un alt pictor preferă vopselele opace pentru a lucra în straturi ce se acoperă între ele.
Un pictor începător poate încerca mai întâi vopsele acrilice cu preț redus, cu performanțe minime spre medii. Acestea îi vor permite să se joace pe suprafața de lucru pentru a exersa utilizarea unei pensule, a aplicării vopselei, a combinării culorilor și a amestecării lor pe suportul aplicat.
Cine poate folosi vopselele acrilice Artix?
Vopseaua Artix este non-toxică, ceea ce o face potrivită pentru toate vârstele și prietenoasă cu mediul înconjurător. Este ideală pentru începători cu pictură acrilică, iubitori de pictură, copii, chiar și pentru pictori profesioniști.
Vrei să vezi un exemplu de pictură simplă cu vopsele acrilice Artix?
Pentru a picta maci este nevoie de mai multe nuanțe de roșu. Adâncimea picturii se creează prin tonuri, nuanțe și umbre ale culorii de bază. Astfel, se pot folosi roșu vermilion, roșu crimson, fucsia, dar și non-culorile alb și negru.
De regulă, fundalul este primul element care se pictează pe suprafața de lucru, folosind nuanțe ce avantajează subiectul principal. Pentru a nu se amesteca între ele culorile nedorite, este necesară uscarea stratului.
Nuanțele, tonurile și umbrele pot fi obținute pe paleta de pictură și mai apoi aplicate pe suprafață, având o precizie mai mare asupra cantităților combinate. Sau prin adăugarea de vopsele diferite pe suprafață de pe pensulă, direct din nuanța din tub, prin pași repetitivi.
Pensula este aleasă în funcție de mărimea subiectului pictat, a dimensiunii suprafeței de lucru și a etapei picturii. O pensulă lată este folosită pentru un fundal pierdut. O pensulă cu vârf limbă de pisică, de exemplu de dimensiunea 10, poate fi folosită pentru petalele macilor, având o formă curbată la vârf, precum cea a florilor. O pensulă cu vârf rotund poate fi folosită pentru umbrele petalelor și detaliile din mijlocul florilor. O pensulă liner este folosită pentru adăugarea de detalii finale.
Pentru o aplicare curată, pensula trebuie clătită frecvent într-un pahar de pictură și tamponată pe un șervețel pentru eliminarea excesului de apă.
Urmărește videoclipul, apoi încearcă și tu!
Artist: Laura Mateescu
Comentarii