Analiza comparativa a culorilor acrilice

Care este vopseaua acrilică potrivită pentru tine? 1. Ce este o vopsea acrilică?
 2. Care este cea mai potrivită vopsea acrilică pentru copii?
 3. Care este cea mai potrivită vopsea acrilică pentru studiu/ amatori?
 4. Care este cea mai potrivită vopsea acrilică pentru hobby/ meșterit?
 5. Care este cea mai potrivită vopsea acrilică pentru profesioniști?
 6. Sfaturi utile


Alegerea unei vopsele acrilice se poate realiza în funcție de tehnica de lucru, pretenția de calitate, cantitatea necesară și, nu în ultimul rând, raportat la bugetul disponibil. 


Vei găsi vopsele acrilice:

 • pentru nivele de experiență diverse (vopsele acrilice profesionale, pentru hobby și pentru începători/ școlare);
 • cu aspect final diferit (mat, satinat, lucios, metalizat, cameleon, etc.);
 • cu grad de acoperire diferit (opac, transparent, etc.);
 • cu vâscozitate diferită (tare/ heavy body, fluid/ soft body).1. Ce este o vopsea acrilică?


Vopseaua acrilică are o formulă pe bază de apă și un timp de uscare pentru un strat subțire foarte rapid (2-3 minute), iar pentru un strat mai gros un timp de uscare total de aproximativ de 10-20 minute. Acrilicul are în compoziție pigmenți și rășină polimerică, dar totuși nu este nevoie de un solvent special pentru curățare, ci doar de apă și săpun. 


Cu vopseaua acrilică se pot obține diferite consistențe și tipuri de vopsele: 

 • prin adăugarea de apă se obține un efect de acuarelă; 
 • prin adăugarea de medii de subțiere se obțin vopsele pentru tehnica pouring 
 • prin adăugarea de medii de rezistență la spălare se obțin vopsele pentru textile;
 • cu geluri și paste consistente se poate realiza tehnica impasto (așa cum se aplică vopseaua de ulei cu un cuțit de pictură). 


Poate fi aplicată cu o mare varietate de instrumente de pictură: pensulă, cuțit de pictură, instrumente de plastic sau metal pentru mandale, burete, aerograf, ștampilă sau chiar cu degetele (dactilopictură). 


Și poate fi aplicată pe foarte multe suprafețe: hârtie, carton, pânză de pictură, plastic, sticlă, metal, ceramică, lemn, placaj, lut, pastă de modelaj, polistiren, ciment etc. 

În general, vopselele acrilice se aplică foarte bine pe perete, putând fi folosite în interior, cât și în exterior, datorită rezistenței la lumina soarelui și apă fără lac protector. Verifică aceste specificații mai întâi pe ambalajul produsului. În combinație cu grund/ primer și lac de finisare prezintă cele mai bune performanțe.


Uneori, vopselele acrilice sunt folosite și în alte domenii, cum ar fi pentru crearea de modele pe unghii. Vopseaua acrilică pe unghii are avantaje precum: uscarea rapidă, pictura detaliată, mirosul aproape inexistent, prețul redus și suprapunerea de culori. Desigur, pentru rezistența la uzură și apă se folosește un lac final protector.  


Prin vopsea heavy body se înțelege o consistență groasă, care seamănă foarte mult cu cea a vopselei de ulei. Poate fi aplicată în strat gros și își păstrează textura în relief.

Consistența vopselei acrilice este de 2 feluri: heavy body și soft body. Aceasta este mai vâscoasă decât acuarela, tempera și guașa

Vopseaua de tip soft body este mai fluidă și este caracteristică vopselei acrilice. Astfel, se pot acoperi suprafețe mari și se pot realiza picturi în detaliu.2. Care este cea mai potrivită vopsea acrilică pentru copii?


Vopseaua acrilică destinată studiului (pentru utilizarea de către copii acasă, în școli/ grădinițe) are o performanță numai bună de aprins partea creativă a unui copil, deși conține mai puțin pigment, ceea ce o face mai puțin intensă în culoare și acoperire.


Avantaje:

 • este ușor de folosit;
 • non-toxică;
 • se spală mai ușor de pe haine, suprafețe de lucru (pe care va ajunge vopseaua cu siguranță în procesul de pictură 😄), dar nu se spală la fel de ușor ca tempera/ guașe;
 • preț mai accesibil.


Dezavantaje:

 • grad de transparență ridicat;
 • intensitate mai mică a culorii;
 • din cauza consistenței mai lichide nu se poate folosi pe toate materialele.


Ce mărci de vopsea acrilică pentru copii îți recomand?


Nova Color este o marcă de culori acrilice destinate uzului școlar. Vopselele sunt destul de intense și lucrările nu se vor degrada în timp, formula fiind pe bază de pigmenți rezistenți la lumină. acrilice scolare Nova Color

Aspectul vopselelor acrilice Nova Color este unul mat, cretat după uscarea completă. Acestea aderă pe multe suprafețe de pictură: hârtie, carton, pânză de pictură, ceramică, metal, sticlă, textil, placaj, lemn, polistiren. Totuși, pe plastic au tendința de a se separa din cauza consistenței mai lichide.

Nova Color nu este o vopsea acrilică cu proprietăți elastice, ceea ce o face să crape la îndoirea materialului pe care a fost aplicată, dar și atunci când stratul este mai gros. 

Pentru efecte speciale, vopseaua Nova Color se poate combina cu alte tehnici (de exemplu pouring, prin combinarea cu Mediu pouring Nova Color NC-2552) sau se poate folosi pentru crearea modelelor cu șablon.

Timpul de uscare al vopselei Nova Color aplicată într-un strat subțire este de 2-3 minute, dar în funcție de grosimea stratului de vopsea aplicat, temperatura și umiditatea din încăpere, timpul de uscare total este de 10-20 minute. Ulterior uscării totale (recomandabil peste câteva ore de la aplicare), lucrarea se poate finisa cu un lac protector. 


Daco este o altă marcă de acrilice de studiu/ școlare, cu aspect semi-mat. Vopselele acrilice Daco sunt potrivite pentru aplicarea pe orice suport: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, acrilice Dacotextil, plastic, placaj, lemn, polistiren. Au capacitate medie de acoperire, cu rezistență în timp și la intemperii. 

Culorile Daco se pot amesteca între ele și se pot dilua cu apă sau medii pentru culori acrilice. Acestea se aplică foarte bine cu pensula, cu buretele de pictură în cazul acoperirii unei zone mari sau chiar cu degetele. 

La fel ca Nova Color, timpul de uscare al vopselei Daco aplicată într-un strat subțire este de 2-3 minute, dar în funcție de grosimea stratului de vopsea aplicat, temperatura și umiditatea din încăpere, timpul de uscare total este de 10-20 minute. Ulterior uscării totale (recomandabil peste câteva ore de la aplicare), lucrarea se poate finisa cu un lac protector. După uscarea completă procesul este ireversibil. 3. Care este cea mai potrivită vopsea acrilică pentru studiu/ amatori?


Vopseaua acrilică destinată studiului/ amatorilor are o performanță potrivită pentru a învăța cum se folosește. Are un pigment intens, se usucă rapid și aderă pe o multitudine de materiale: pânză de pictură, lemn, hârtie, carton, metal, ceramică, sticlă, plastic, polistiren. 

Gradul de acoperire diferă de la o compoziție la alta, unele mărci de vopsele având culori cu un grad redus de acoperire pentru efecte de transparență. Acrilicul poate avea aspecte diferite: mat, satinat, lucios, metalizat. 

Vopseaua acrilică pentru studiu se poate dilua cu apă. Dar după uscare procesul devine ireversibil. În cazul picturii detaliate, este de preferat să se lucreze în zone restrânse, vopseaua uscându-se foarte repede în strat subțire. Acesta este un avantaj pentru suprapunerea culorilor fără amestecarea lor. 

În cazul în care se dorește încetinirea procesului de uscare se poate amesteca vopseaua cu un medium pentru prelungirea uscării acrilicului. 


Ce mărci de vopsea acrilică pentru studiu, începători sau amatori îți recomand?


Rich este o marcă de vopsele acrilice potrivite pentru un artist începător/ amator. Acrilicele Rich au pigmentacrilice rich intens, aspect final mat, textură fluidă (soft body), autonivelantă, ceea ce le face ușor și plăcut de întins. Gama de culori este foarte mare, la fel și cantitatile/ gramajele. 

Vopselele acrilice Rich au pigmenți de calitate, acoperire bună și medie pe mare parte din suprafețele testate: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, textil, placaj, lemn, polistiren. 

Acrilicele Rich se amestecă foarte bine între ele și se pot lucra ușor cu tehnica de suprapunere prin uscarea rapidă. Se pot dilua cu apă sau cu medii pentru acrilice. Se aplică cel mai bine cu pensula. 

Sunt considerate vopsele de interior, nefiind rezistente la lumină și apă. Pentru exterior necesită protejare cu un lac pe bază de solvent.


Artix este o altă marcă de vopsele acrilice recomandate în special pentru pictura de studiu sau pentru pictori începători. 

acrilice ArtixSpre deosebire de Rich, culorile Artix au o consistență groasă (heavy body), cremoasă, care permite abordarea tehnicii impasto. Din acest motiv, la aplicarea cu pensula se vor observa urmele perilor. Nu este un aspect negativ, ba chiar permite crearea de textură.  

Acrilicul Artix este pe bază de apă, are aspect după uscare semi-lucios/ satinat, pigment puternic, acoperire medie. Gradul de acoperire este bun pentru pictură. La aplicarea pe suprafețe mari este posibil să fie necesare 2 sau chiar 3 straturi pentru o acoperire ideală. Se poate dilua cu apă, dar după uscare procesul devine ireversibil. 

Acrilicul oferă o acoperire medie spre ridicată pe majoritatea suprafețelor testate: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, textil, placaj, lemn, polistiren. Sau se poate subția cu apă pentru obținerea unui efect de acuarelă.

Fiind mai groasă, vopseaua Artix se usucă puțin mai greu chiar și în strat subțire, dar totuși într-un timp scurt: 5-10 minute. Lucrarea se poate proteja după uscarea completă (peste câteva ore) cu un lac de final, astfel încât acrilicul să devină complet rezistent la apă, uzură, lumină sau alți factori. 

Aceasta marcă oferă pe lângă gama de bază: acrilicele pastel, metalice și neon cu varietate mare de culori și cantități.


Amsterdam este o altă marcă de vopsele acrilice considerate culori pentru studiu, ce prezintă performanțe mai bune decât cele prezentate înainte. 

Culorile au la bază rășină acrilică superioară și pigmenți intenși, ceea ce le face rezistente la lumină. acrilice AmsterdamAstfel, sunt potrivite și pentru pictura murală.

Vopselele Amsterdam sunt non-toxice și inodore. Aspectul de după uscare este unul mat, iar consistența semi-vâscoasă (între heavy body și soft body) permite abordarea tehnicilor de pictură în cuțit sau pensulă. 

Acrilicul oferă o acoperire medie spre ridicată pe majoritatea suprafețelor testate: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, textil, placaj, lemn, polistiren. Sau se poate subția cu apă pentru obținerea unui efect de acuarelă. 

Timpul de uscare total al unui strat subțire este de aproximativ 10 minute. În schimb, la suprafață se va usca în 2-3 minute pentru a permite aplicarea unui alt strat de vopsea deasupra. 


Acrilico Maimeri sunt vopselele acrilice concurente acrilicelor Amsterdam, fiind recomandate ca vopsele de studiu de calitate. Au la bază rășina acrilică superioară și pigmenți naturali și sintetici puternici, ceea ce oferă proprietatea de rezistență la lumină. 

acrilice Acrilico MaimeriVopseaua se aplică ușor și plăcut. Consistența este la mijlocul drumului dintre cremos-fluid (soft body), ceea ce permite o manevrare fină a pensulei și o așezare naturală a culorii pe suprafață. 

Aspectul final este unul mat, uniform, iar acoperirea pe suprafețele testate este medie spre ridicată: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, placaj, lemn, polistiren. Pe textil culoarea își pierde din acoperire și intensitate. Oferă o performanță bună și fără utilizarea unui grund/ primer înainte de aplicare. 

Straturile de culoare groase nu crapă după uscare și nu își pierd din volum. Sunt ideale pentru tehnica în cuțit (impasto) sau pentru tehnica în relief.

Culorile se pot dilua cu apă pentru obținerea unui efect de acuarelă, iar după uscare procesul este ireversibil. Timpul de uscare redus permite suprapunerea culorilor. Timpul total de uscare este între 10-20 minute, în funcție de grosimea stratului de culoare aplicat. 4. Care este cea mai potrivită vopsea acrilică pentru hobby/ meșterit?


Te întrebi adesea dacă există o vopsea acrilică potrivită pentru lucrări craft/ lucrări artizanale? Sigur te-ai gândit la vopseaua ce poate acoperi dintr-un singur strat o cutie de lemn, o figurină de polistiren sau un obiect de mobilier!


Vopseaua acrilică destinată meșteritului este preferată atunci când:

 • are un grad de acoperire mediu spre ridicat (pentru a putea aplica un singur strat);
 • aderă pe toate suprafețele (curățate, șlefuite sau grunduite);
 • prețul pe cantitate nu este prea mare (meșteritul necesitând cantități mai mari de vopsea față de pictură);
 • vine cu diferite aspecte finale (mată, satinată, lucioasă, metalizată) pentru obținerea de efecte speciale.Ce vopsea acrilică pentru hobby/ meșterit îți recomand?


Pentart Creamy este o marcă de culori acrilice lucioase, pe bază de apă, non-toxice, heavy body. Vopselele au putere mare de acoperire și un conținut ridicat de pigmenți.

acrilice Pentart CreamySunt foarte potrivite pentru acoperit suprafețe mari, necesitând un singur strat. Acrilicele aderă pe orice suprafață: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, placaj, lemn, polistiren

Se pot aplica chiar și pe suprafețe negrunduite, culoarea rămânând la fel de intensă. Se recomandă însă pregătirea suprafeței înainte de vopsire: șlefuirea lemnului, degresarea sticlei/ plasticului. 

Desigur, fiind o vopsea acrilică calitativă, Pentart Creamy se poate folosi și în pictură. Fiind ușor de folosit în proiecte de meșterit, este mai mult folosită pentru lucrări decorative (diferite obiecte din lemn sau polistiren vopsite, folosirea șabloanelor decorative pe obiecte de decor).

Vopseaua se poate aplica cu pensulă sau cuțit de pictură, datorită consistenței cremoase care își păstrează forma după uscare. 

Se poate dilua cu apă, iar după uscare procesul devine ireversibil. Timpul de uscare variază, în funcție de grosimea stratului aplicat, între 10-20 de minute.


Rich Multisuprafețe este o marcă de acrilice, după cum spune și numele, ce aderă pe o multitudine de suprafețe. Aderă foarte bine pe lemn, placaj, mobilă, ceramică, poliester, sticlă, porțelan, metal, plastic, hârtie, pânză de pictură, textil, polistiren, pereți, teracotăacrilice Rich multisuprafete

Vopselele acrilice sunt recomandate în special pentru hobby, oferind o acoperire medie și rezistență la factori externi. Au aspect final mat, sunt non-toxice, pe baza de apă. Se pot dilua cu apă, se usucă rapid, iar după uscare procesul devine ireversibil.

Culorile se pot folosi și în pictură, unde sunt alese de unii artiști datorită transparenței și aplicării pe multe suprafețe. Poate fi aplicată cu pensulă sau burete de pictură. Este o vopsea soft body, deci nu își păstrează textura în relief după uscare. 

După uscarea completă (10-20 minute) vopseaua Rich Multisuprafețe devine rezistentă la apă.  

 


5. Care este cea mai potrivită vopsea acrilică pentru profesioniști?


Vopselele acrilice profesionale prezintă caracteristici precum:

 • calitate superioară;
 • cantitate mare de pigment intens;
 • cantitate mică de liant calitativ (oferă rezistența la intemperii);
 • grad de acoperire ridicat;
 • compoziție fină, uniformă;
 • rezistență la lumină, umiditate, temperaturi ridicate/ scăzute;
 • consistență elastică.


Ce vopsea acrilică pentru profesioniști îți recomand?


Polycolor Maimeri sunt vopsele acrilice profesionale pe bază vinilică cu o putere ideală de acoperire  (100 ml de culoare pentru aproximativ 3mp).

acrilice PolycolorMai specific, liantul este o emulsie specială de vinil, ultrafină, de înaltă tehnologie, care la uscare formează o peliculă extrem de puternică, elastică și rezistentă la uzură, intemperii. 

Acrilicul Polycolor este formulat cu o concentrație mare de pigmenți de calitate, ce pot fi amestecați între ei. Acoperirea este totală. Compoziția este de tip soft body, fiind cremoasă, fină și plăcută la aplicare. Reține totuși urmele de pensulă sau cuțit de pictură. 

Aspectul după uscare este unul mat și opac. Culorile sunt rezistente la factori externi: umezeală, lumină, temperaturi ridicate sau scăzute. 

Vopseaua este ideală pentru pictură pe orice suprafață: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, placaj, lemn, polistiren, ciment, chiar și pe pereți exteriori.

Pentru obținerea efectelor de acuarelă, vopseaua se poate dilua cu apă, procesul este însă ireversibil după uscare. Un strat subțire se usucă total în 2-3 minute de la aplicare. Timpul de uscare total variază între 10-20 de minute, în funcție de grosimea stratului de vopsea aplicat. 


Pentart este o marcă de vopsele acrilice, pe baza de apă, non-toxice, cu putere mare de acoperire și conținut ridicat de pigmenți. acrilice Pentart

Aderă foarte bine pe orice suprafață de pictură: hârtie, carton, pânză de pictură, lemn, ceramică, metal, sticlă, placaj, lemn, polistiren. Se poate folosi și pe suprafețele negrunduite. 

Pentru performanțe maxime, se recomandă curățarea, degresarea și opțional grunduirea suprafeței înainte de aplicare. După uscare, vopseaua devine rezistentă la apă. 

Se aplică cu ajutorul unei pensule sau unui cuțit de pictură, iar aspectul cremos, facilitează crearea texturilor. Vâscozitatea este una de tip soft body. Sunt potrivite și pentru șablonare. 

Aceasta marcă oferă vopsele cu mai multe aspecte finale: mat, lucios, metalizat, perlat, cameleon, fluorescent și fosforescent.

Se diluează cu apă, iar după uscare procesul este ireversibil. Timpul de uscare total este de 10-20 minute, în funcție de grosimea stratului de culoare aplicat.6. Calificative 


Pentru copii
Pentru meșterit
Pentru studiu
Pentru profesioniști
Acoperire bună
Artix ⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐
Rich ⭐⭐
⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐

⭐⭐⭐
Rich Multisuprafețe
⭐⭐
⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐

⭐⭐
Amsterdam

⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐
Pentart

⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐⭐
Pentart Creamy

⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐

⭐⭐⭐⭐
Polycolor Maimeri

⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐⭐
Acrilico Maimeri

⭐⭐
⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐⭐
Daco
⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐
⭐⭐⭐

Nova Color
⭐⭐⭐⭐⭐
⭐⭐⭐
⭐⭐⭐
7. Sfaturi utile 


 • folosește burete de pictură atunci când vrei să acoperi uniform suprafețe mari;
 • aplică cantități reduse de acrilic pe paletă, vopseaua se usucă rapid;
 • folosește o paletă de plastic sau o farfurie de sticlă; vopseaua este absorbită de paleta de lemn, uscându-se mai rapid și curățându-se mai greu;
 • spală pensulele după fiecare utilizare, vopseaua se va întări peste câteva ore și va strica perii pensulei;
 • ai grijă să închizi bine recipientul cu vopsea, altfel se va usca;
 • folosește un șervețel uscat pentru a absorbi apa din pensulă după clătire.


Comentarii

Articole similare