Licheni Stabilizați - Ce sunt și ce putem meșteri cu ei

Salutare, dragă meștere!


Ce faci, și ce-ai mai „croșetat“ în ultima vreme?


Auzi, tu te-ai întrebat ce e cu moda asta cu licheni decorativi? Pe unde intri, licheni în sus, licheni în jos, licheni în dreapta, licheni în stânga, licheni peste tot…


Adevărul este că sunt deja foarte populari, așa încât se cuvine să dezvoltăm subiectul în cele ce urmează 🙂


Hai să înțelegem mai întâi.



Ce sunt lichenii


Ei bine, lichenii sunt un grup aparte de organisme, rezultate în urma conviețuirii permanente dintre o ciupercă și o algă verde sau o algă albastră. Trăiesc în unele dintre cele mai dificile condiții de pe Terra, precum tundra arctică, deșerturi, coaste stâncoase, la înălțimi mari sau în anumite zone toxice (deșeuri de mine).

Lichenii sunt un grup specific de organisme inferioare. Corpul lor e de dimensiuni mici și poate avea diferite forme. Se cunosc peste 20000 de specii de licheni, care cresc pe scoarța copacilor, pe pământ, pe stânci golașe. La exterior lichenii par a fi un singur organism, în realitate însă prezintă o conviețuire a două organisme - alga verde sau albastră unicelulară și ciuperca pluricelulară. Fiind organisme vii, care cresc în mediul natural, nu pot fi cultivați în sere sau în alte medii controlate.

Pe lângă aspectul interesant și plăcuta senzație tactilă, sunt și alte motive pentru care e indicat să fim prietenii lichenilor:

  • ajută la convertirea dioxidului de carbon în oxigenul necesar tuturor, prin fotosinteză
  • absorb poluanții din atmosferă. Lichenii ne pot furniza informații importante din mediul înconjurător, deoarece absorb metalele grele, sulful sau carbonul, iar oamenii de știință pot identifica nivelul de poluare din regiune

Aa, și atenție, a nu se confunda cu mușchii. Spre deosebire de ei, lichenii nu au rădăcini, tulpini sau frunze.

 

Totul clar până aici? 

Bun, acum că ne-am cunoscut mai bine cu lichenii, facem pasul mai departe și atacăm subiectul. 

 


Lichenii Decorativi Stabilizați

 

Lichenii stabilizați sunt licheni care au fost supuși unui proces de conservare pentru a li se stopa creșterea și pentru a putea fi folosiți în scopuri decorative.


Procesul special de conservare este bazat pe apă, colorant alimentar și glicerină, fiind, prin urmare, complet sigur și non-toxic.


Provin dintr-o specie de licheni numită Cladina arbuscula (sau Mușchiul renilor), care se întâlnește în special în părțile de nord ale planetei, dar care a fost găsită chiar și în Arizona. Datorită aspectului poate fi confundat cu mușchiul, dar, așa cum spuneam, nu este mușchi.  


Lichenii decorativi stabilizați sunt folosiți exclusiv pentru amenajări și decorațiuni de interior.


Este o plantă care se găsește în culori pale (în nuanțe deschise de gri sau de maro), cu dese ramificații tridimensionale și cu aspect stufos. Datorită coloranților folosiți, lichenii decorativi stabilizați se găsesc în peste 20 de culori, de la albastru arctic la verde deschis sau chiar roșu.

 


Cât rezistă lichenii stabilizați?


Dacă se respectă condițiile minime de păstrare - umiditate în interior de minim 40%, păstrare departe de surse de căldură (șemineu, calorifer) și de lumina directă a soarelui - lichenii decorativi stabilizați trăiesc până 10-15 ani fără nicio problemă.

 

 

Cum se îngrijesc decorațiunile din licheni?


Singura grijă pe care trebuie să o avem în privința lor e… să nu le purtăm de grijă 😉

Pentru că, spre deosebire de plantele în ghiveci, îngrijirea și întreținerea decorațiunilor din licheni stabilizați nu presupune prea multă implicare:

  • nu au nevoie de apă
  • nu au nevoie de pământ
  • nu au nevoie de ghiveci
  • nu au nevoie de lumină
  • se păstrează la temperatura camerei
  • nu se aspiră
  • nu trebuie tunși

 


De ce sunt buni lichenii stabilizați la casa omului ? 🙂


Când vorbim despre licheni stabilizați, nu trebuie să ne gândim doar la diversitatea paletei de utilizări creative în care pot fi implicați. Știai bunăoară că:

  • sunt un bun indicator al umidității din atmosferă
  • reduc mucegaiul și umiditatea excesivă
  • curăță și purifică aerul
  • reduc zgomotul
  • sunt sursă de energie pozitivă, antidepresivă
  • sunt antistatici (nu se așează praful pe ei)
  • sunt ignifugi
  • sunt hipoalergenici

Și lista ar putea continua. Chiar te invităm s-o completezi 😉


Teoretic, orice spațiu interior poate fi decorat cu licheni stabilizați, iar decorațiunile care se pot obține cu ei își pot găsi locul, în principiu, oriunde. 


Dar cum putem „pune la treabă“ lichenii noștri?



Exemple de decorațiuni din licheni stabilizați


Din capul locului e bine de știut că nu există decât o singură limită a folosirii creative a lor: propria imaginație 🙃 Să lucrezi cu ei este o încântare, atât pentru mâini - fiind foarte plăcuți la atingere -, cât și pentru ochi - prin multitudinea de culori în care se găsesc. 

Nici nu știi cu ce să începi…

  • se pot acoperi pereți întregi cu ei
  • pot fi lipiți în interiorul ramelor foto, textura de lemn a ramei îi va scoate și mai mult în evidență
  • pot fi lipiți direct pe ramele foto, creând un cadru viu și natural în interiorul căruia poți să pui o poză cu cei dragi
  • se pot crea logo-uri pentru firme
  • se pot folosi ca background pentru logo-uri
  • se pot decora litere, cifre
  • se pot combina cu picturi acrilice/în guașă sau cu schițe în creion/grafit pentru a crea compoziții deosebite
  • se pot umple boluri cu ei, pentru un accent de culoare în încăpere
  • se pot lipi pe copăceii uscați pentru a-i „readuce la viață“

Și câte și mai câte…

Uite, aici poți urmări un material video despre cum să decorezi copacul vieții cu licheni stabilizați:





Materiale necesare pentru a crea

decorațiuni din licheni stabilizați


Indiferent ce alegi să meșterești, ai nevoie în primul rând de ei - lichenii - și un pistol de lipit cu baghete din silicon. Mai departe depinde de proiectul ales: ramă foto, bol, pânză, decorațiuni din placaj etc


Potențialul pentru design este limitat doar de imaginația ta, după cum spuneam. Lichenii pot fi folosiți în diverse spații și au o plajă largă de culori. În decorațiuni mai pot fi adăugate pietre, scoarță de copac, crenguțe etc. pentru a crea efecte aparte. 



Ei, dar cred că am povestit destul despre licheni. 


Ce-ar fi să și aplicăm câte ceva? Mai greu e să ne punem în mișcare, că după aceea nu ne va mai opri nimic. Prea faini sunt lichenii ăștia…😁 


Suntem curioși să vedem unde s-a „oprit“ imaginația ta 😉 Pozează-ți capodopera și trimite-ne fotografia prin comentariu la acest articol 🙂



P.S. - Îți amintești ce povesteam despre specia de licheni numită Cladina arbuscula (sau Mușchiul renilor), din care provin lichenii stabilizați?

Aveai idee că în secolul al XVIII-lea vânătorii beau ceai din mușchiul renilor pentru durerile toracice provocate de faptul că urcau dealuri împotriva vântului când urmăreau vânatul? 

Probabil nu știai. E de înțeles, s-a întâmplat cu mult timp înainte de a te fi născut 😏 Dar de-acum nu mai ai scuze 😜

Comentarii

Articole similare