Hai să facem cunoștință cu Tehnica Poleirii…

… adică decorarea cu foiță de aur a suprafeței unui obiect.

Aceasta este o artă cu vârstă înaintată, dar care nu a „îmbătrânit“ deloc, continuând să fie foarte atrăgătoare și astăzi. Căci oare cum poți conferi strălucire și eleganță unui obiect altfel decât prin aplicarea unei foițe de aur? 

Iată un aspect care nu poate fi redat prin niciun alt tip de finisaj. 

Deja ești foarte atent/ă, nu-i așa? 😉

Și ca să fie și mai „uau“, află că primele dovezi ale folosirii aurului pentru decorarea obiectelor datează din mileniul III î.Hr. Astfel, aurul a fost folosit inițial de către egipteni pentru a decora camerele de lux ale faraonilor, fiind considerat „pielea zeilor“ („The skin of Gods“). 

Însă, dacă în trecut aurul era asociat în principal cu bogăția și puterea, în prezent este apreciat pentru rezistența la factorii de mediu și pentru că nu corodează. Obiectele poleite cu aur își păstrează caracteristicile timp de cel puțin 20-30 de ani. 


Dar ce este foița de aur? 

Păi foița de aur este… aur. Aur pur care a fost transformat, printr-un proces de presare manuală și mecanizată (goldbeating), în foițe subțiri. De fapt, foița de aur este extrem de subțire și are o grosime de până la 0.4 microni. 

În general, foița de aur are un aspect auriu bogat și strălucitor. Acesta depinde de compoziția foiței. Astfel, cromatica poate varia spre o nuanță roșcată sau argintie, atunci când în compoziție intră și alte metale prețioase, precum argint sau platină (în proporții mici, de cel mult 1%). Prezența acestor metale scade puritatea în aur (exprimată în carate) a foiței, de la 24 K (aur pur) la 22 K sau mai puțin. Rezistența la coroziune este mai mare însă cu cât este mai mare conținutul de aur. 


Schlagmetal – foița imitație, alternativă la foița de aur pur 

Este bine de știut că nu toate obiectele poleite cu foiță de aur sunt decorate cu foița de aur pur.

Există o variantă mai puțin costisitoare la foița de aur pur. Aceasta este foița care imită aurul. Se numește schlagmetal și este fabricată dintr-un amestec de cupru și aluminiu. Foița schlagmetal imită bine aspectul aurului pur, însă este recomandat a se folosi doar la interior, din pricina rezistenței scăzute la factori corozivi. 

În mod tradițional, foița de aur poate fi aplicată pe rame de tablou, icoane, obiecte de artă, ornamente arhitecturale și mobilier. De asemenea, se aplică și în compoziția modernă a unui tablou pictat în culori acrilice. În principiu, poate fi poleită cu foiță de aur aproape orice suprafață (lemn, metal, ipsos, sticlă, pânză etc.). 

 

Cum se aplică foița aur imitație – schlagmetal

Indiferent de tipul de foiță ales, este nevoie de un adeziv care asigură fixarea acesteia pe suprafața decorată. Adezivul folosit pentru poleire se numește mixtion, este fluid și poate fi utilizat atât pentru suprafețele de interior, cat și de exterior. Mixtionul formează o peliculă uniformă și lipicioasă, peste care se aplică foița.


Cum știm când putem aplica foița? 

Suprafața pe care se realizează tehnica este un reper important pentru a ști când se aplică schlagmetalul peste adeziv. De exemplu, placajul/ lemnul absorb rapid mixtionul, ceea ce poate duce la necesitatea aplicării a 2 straturi de adeziv și aplicarea după câteva secunde a foiței. Pe când sticla necesită 1 strat și 15-30 de minute de uscare înainte de aplicarea foiței. 

  1. Adezivul/ mixtionul este apos, nu este lipicios în momentul aplicării cu pensula. 
  2. Mixtionul formează o peliculă uniformă și lipicioasă după câteva minute de la aplicare (în funcție de instrucțiunile producătorului). 
  3. Se atinge cu degetul mixtionul aplicat pe suprafața dorită. Dacă este lipicios înseamnă că schlagmetalul poate fi aplicat. 
  4. Se folosește o pensulă foarte fină pentru aplicarea foiței sau se presează cu degetele. 

La început ți se vor lipi bucățele din foiță pe mâini, iar procesul va fi greoi, dar pe măsură ce vei exersa îți vei dai seama care este calea cea mai bună. 



* Vezi aici ce sfaturi îți oferă Ema: https://fb.watch/evBkrRystA/

   sau

* Iată o idee de tablou realizat cu schlagmetal!

 

 


De-acum hai gata cu vorba…

Că tăcerea e de aur…

Mai ales atunci când meșterești 😉

Așa că hai la treabă!

Iar pentru asta avem nevoie de:

Comentarii

Articole similare