4 moduri în care să meșterești cu lână

De la jucării, la broșe, la tablouri! Poți realiza o multitudine de produse prin împâslire. Citește și vei afla 4 metode creative pentru folosirea lânii.


Ce este împâslirea?

Există 2 tehnici de prelucrare a lânii: împâslirea cu acul și împâslirea umedă (cu apă și săpun).

Elementele esențiale pentru împâslirea cu acul sunt lâna și acul special: subțire și cu rizuri. Lâna se împâslește cu răbdare, grijă și imaginație, prin repetate mișcări de „împungere“ a acului. 

În general, tehnica împâslirii se folosește pentru a realiza accesorii mai mici sau mai puțin voluminoase, dar este foarte utilă și în realizarea unor forme mai complexe sau atunci când este utilizat un anumit șablon.



Înainte de a te apuca de împâslirea cu acul ai nevoie de:


Pentru împâslirea umedă ai nevoie de:

  • lână
  • apă și săpun pentru împâslirea umedă


Vezi aici tehnicile, secretele și ideile de folosire a lânii:


sau în acest video de pe Facebook.


1. Împâslire figurină din polistiren

Dă viață unui animăluț, unei flori sau oricărei forme din polistiren cu lână colorată!

Pregătește forma din polistiren, lâna în culorile dorite și acul pentru împâslire. Rupe bucățele de lână pe care le poziționezi pe figurină. 

Începe să împingi acul în polistiren pentru a stabiliza lâna. Cu cât insiști mai mult, cu atât lâna se va aplatiza și uniformiza. Dacă dorești un aspect mai pufos, împunge acul de mai puține ori. 

Acul este foarte subțire, când îl folosești fără mâner/ suport este recomandat să îl ții cât mai de jos pentru a nu se rupe atunci când intră în polistiren. Așază lucrarea întotdeauna pe o suprafață rigidă. Evită să ții lucrarea în mână, există riscul de a te înțepa!

Repetă plasarea de bucățele din lână și stabilizarea prin împâslire până la umplerea figurinei!


2. Împâslire în formă de prăjituri

Sigur ai pe acasă o formă de tăiat prăjiturele. Găsește-o și hai să împâslim!

Pune forma din plastic sau metal pe o bază de moosipren/ burete și umple interiorul formei cu o bucățică de lână, care să acopere tot golul. Acum poți începe să înfigi acul de nenumărate ori, până la formarea unui strat de lână împâslită. 

Moosiprenul este baza ideală pentru crearea de figurine, fiindcă lâna nu se va prinde de bază, ci se va forma un strat bine conturat.

Când ai obținut grosimea și conturul potrivit, scoate lâna din forma de prăjituri. Acum poți suprapune alte straturi de culori prin aceleași mișcări ale acului.

La final poți lipi o bază de broșă pe spate și ai un accesoriu gata de purtat!


3. Împâslire pe pâslă 

Pregătește o pâslă moale de dimensiunea dorită (A3, A4, sau decupată de tine după un șablon), culorile de lână din care vrei să formezi model și acul nelipsit.

Nu uita să pui baza din moosipren sub pâslă. 

Pune-ți imaginația la treabă și alcătuiește un tablou, o geantă sau alte obiecte prin împâslire!


4. Împâslire în mână

Lâna poate fi modelată pentru a crea forme precum mărgelele. Umezește-ți mâinile în apă cu săpun și începe să rotunjești o bucățică de lână în palmă. Pentru a o face mai solidă, o poți împunge cu acul până la obținerea formei dorite. 

Poți folosi aceaste mișcări și pentru formarea de fâșii sau șnururi prin rotirea lânii pe masă.

Formele obținute pot fi folosite ca atare, în coliere sau alte accesorii/ decorațiuni sau pot înlocui figurina din polistiren. Astfel, poți adăuga lână prin împâslire peste ceea ce ai creat. 


Știm că poate suna plictisitor și extenuant să înfigi acul până la obținerea formei dorite, dar crede-ne că merită rezultatul final. Este o formă bună de relaxare și petrecere a timpului liber într-un mod creativ!


Comentarii

C
Cristian
28 iul. 2022
Bravo! Și uite așa află unii despre existența împâslirii umede ;-)
Iar un tutorial pe tema aceasta va limpezi și mai mult "apele" :-)

Articole similare